Lat eller pigg häst? Del 1 En lat häst

Igår red jag Jean-Luc och Katoki.  De är två helt olika hästar och därför hade jag och Arnau ett litet snack om hur man skulle rida de båda. Jean-Luc är lite latare än vad Katoki är, även om han inte är speciellt lat. Katoki har mer framåt driv men lyssnar inte lika bra när man frågar honom att vänta, så de är helt olika. Så vi har alltså en lat häst och en pigg häst.

 

Med lata hästar blir det otroligt lätt att man sitter och skänklar hela tiden, skänklar tills de blir skänkeldöva. Det är ganska intressant att vi har detta beteende då vi har fått lära oss om att hästar lätt blir skänkeldöva, men ändå sitter vi och skänklar för mycket. Det man istället ska göra, vilket vad något jag fick träna med Jean-Luc, är att se till att ha en elektrisk skänkel. Man måste se till att den lata hästen lyssnar så fort du ber den. Om du trycker svagt med skänkeln och du inte får en reaktion direkt så trycker du igen, inte hårdare, och rör hästen med pisken. Se till att du får en reaktion och så fort du får den önskade reaktionen så låter du benen hänga, de ska inte fortsätta klämma runt hästen. Du ber hästen jobba åt dig, det är inte du som ska jobba åt den, ingen curling här inte. Den lata hästen kommer så småningom börja sakta ned igen och då är du där igen med sin elektriska skänkel och eventuellt ditt spö. Sedan låter du hästen jobba själv igen, så du rättar alltså hästen men samtidigt gör du inte jobbet åt den.  Tänk dock på att du inte ska skänkla hårt, utan bara ett litet tryck till en början. Hästen kommer tillslut lyssna på minsta lilla!

 

Nu har vi fått hästen att engagera bakdelen så du är det dags för nästa steg. Bara för att hästen är en lat häst betyder det inte att den lyssnar på tygeln. Här börjar vi nu jobba med att länga och korta skritten. Något som är viktigt att tänka på är att när du samlar hästen så måste den fortfarande gå framåt, den ska ha en engagerad bakdel. Om den slutar jobba med bakdelen så har du din skänkel snabbt där och ber den gå framåt igen. Detta spel kör du hela tiden, framåt och sedan samling och sedan framåt igen. Bry dig inte om formen utan bara att hästen lyssnar snabbt på dina små, små hjälper. Om det står en människa och kollar på ska denne inte kunna se vad du gör med dina hjälper, så små ska de vara! När du lyckats få hästen att lyssna på dina hjälper så att det inte syns när du gör något, då kommer hästen också börja i jobb. Och glöm inte att allt kommer från bakdelen, så även om du samlar hästen måste du se till att skänkeln är där så du inte tappar allt. 

Alla rider olika men genom att ge varandra tips på hur man kan nå dendär jätteawsome känslan så blir det en liten hjälp på traven. Jag vet inte, men hoppas, att detta hjälper någon och detta är också en inblick hur vi tänker när vi rider våra hästar här nere! Del två kommer handla om den pigga hästen! 

 

 

Kommentarer
Postat av: Julia

Roligt, inspirerande och givande inlägg!

2014-03-28 @ 10:49:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0