Del 2 En pigg häst

Tidigare har jag pratat om ridning av En lat häst. Nu kommer del två, om en pigg häst. Problemet med pigga hästar är, att de är pigga. Många ryttare i denna situation vill då bromsa hästen då den går för mycket framåt, och det är inte något fel med det. Utan felet är hur man bromsar hästen. Det normalaste och vanligaste är att man bara tar i tyglarna så saktar hästen in. Visst går det men vad som händer då är att du förlorar all energi som hästen har i bakdelen. Precis som man måste hålla kontakten med en lat häst när man ber den gå framåt så måste man hålla om den pigga hästen när man ber den sakta in. Bara för att hästen är pigg så betyder det inte att den automatiskt går framåt med bakdelen.

 

Precis som med den lata hästen så är det jättebra med övergångar och att länga och korta gångarterna. Detta gör vi för att hästen ska vara lyhörd både framåt och bakåt. Med den lata hästen är det enklare att jobba detta då den inte har speciellt mycket framåt driv och vi får känslan av att vi har kontroll. Dock så kan den pigga hästen gå för mycket framåt utan att vi vill det och vi känner på direkten att kontrollen inte är där. Det man måste göra är då att börja i skritt, se till att få kontrollen över skritten och sedan kan man trappa det uppåt. Börja med små hjälper och om det inte funkar så måste du fråga på ett annat sätt. Om inte hästen lyssnar på din skänkel så var inte rätt att använda den lite hårdare eller ha ett spö, även om hästen är pigg. Om du får hästen att arbeta och lyssna på dig kommer den inte kolla på annat eller springa iväg.

 

Det måste också gå att kunna stoppa hästen. Det bästa sättet att göra detta på är att först hålla om med skänkeln. Se till att du fortfarande har bakdelen med dig, sedan tar du ett djupt andetag och tänker ”avsaktning”. Du rätar på dig och kramar om tyglarna. Inte dra i hästens mun eller ta tyglarna mot din mage, utan bara krama om dem. Om detta inte funkar så gör du om det fast lite tydligare. Se till att ha tålamod, det kan ta ett tag innan hästen förstår. Du kan också använda rösten för att förtydliga lite extra. Öva många avsaktningar och kortningar och se också till att hästen svarar för din skänkel när det är dags att gå framåt igen.

 

Detta låter otroligt lätt, vilket det inte är. Jag har ridit lite på detta sätt innan men inte såhär extremt. Jag börjar nu, efter 9 månader, att förstå hela systemet och det börjar sätta sig i huvudet och musklerna. Såklart går jag tillbaka till gamla vanor ibland men inte lika ofta längre, och då rider jag 4 hästar per dag. Det är otroligt svårt att lära om sin ridning men genom att verkligen träna och även ha någon att träna för så går det lättare. Jag hoppas de två texterna gjorde nytta för någon och var i någon form intressanta. Säg gärna till om jag ska skriva om något annat så ska jag se vad jag kan göra!

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0