Behåll lugnet

När jag ännu inte fyllt 18 och fortfarande bodde i Sverige så tävlade jag lite på min ponny. Det var inte mycket men lite då och då för att vi tyckte det var roligt. Något jag ofta såg på tävlingsbanorna var personer som slet och drog i sina hästar. I vissa fall kunde det skrikas på hästen, som att det vore hästens fel. Detta var tyvärr något jag såg oftare och oftare och jag tror inte jag är ensam om att ha sett samma sak. Med detta menar jag inte att alla är så, utan det finns riktigt duktiga ryttare också, men dessa som skriker på sin häst står ut mycket mer. Tyvärr.

 

Hemma i Sverige vad jag väldigt noga med att ha ett bra hästtänk, att det aldrig är hästens fel. Utan går det dåligt så ska man tänka igenom vad man själv gör som ryttare för det är oftast där felet ligger. Nu säger jag inte att jag är perfekt för jag gör också fel, men jag försöker lära av mina fel vilket jag tycker fler borde göra. På gården här är det väldigt noga med att man ska behålla lugnet och inte låta frustrationen gå ut på hästen. Om det är så att hästen inte lyssnar så upprepar man samma sak fast pyttelite tydligare.

 

Säg att jag ska sakta av från trav till skritt på min häst. Det jag ska kunna göra är att bara tänka skritt, krama hästen med benen och sätet samt kanske krama lite i tyglarna. Inte dra tyglarna från hästen utan bara krama om dem. Om hästen inte stannar då så gör jag allt lite tydligare håller om lite mer och kramar om tyglarna lite mer, kanske rör lite på fingrarna så hästen blir mer uppmärksam. Stannar inte hästen då fortsätter man bara med allt igen och man kan även lägga till rösten och kanske göra en liten cirkel så hästen förstår att den ska lyssna och inte bara köra sitt eget race. Det du inte ska göra är att bara dra i hästens mun för att stanna.

 

Det jag upplevt är att det är en mycket mindre skillnad mellan att dra och krama än vad man tror. Så fort du drar bak dina händer och armar blir det att dra, men är armarna precis på samma plats som förut och du bara viker in händerna lite och ”kittlar” hästen blir det en kram. Om du har någon som kollar när du rider så kan de kolla om hästen gapar, gapar den så är det troligt att du drar. Jag säger inte att det är så men högst troligt.  

 

Efter 20 kramningar kan jag också förstå att det kan bli frustrerande men det kommer fortfarande inte att hjälpa att börja dra eller såga hästen i munnen. Det är bara att fortsätta med vad man höll på med tills hästen saktar av. Du måste behålla lugnet, även om du har en dålig dag. För att bli en bra ryttare måste du kunna stänga av dina känslor och bara leva i nuet med dig och hästen. Alla har dåliga dagar och känner du att du inte kommer klara av att rida din häst utan att bli frustrerad om det går dåligt är det nog bäst att du låter bli. För hästen kommer bara bli frustrerad på dig och hela ridpasset kommer gå skit, något som inte kommer göra ridningen roligare.

 

Att älska det man gör och tycka det är lika roligt varje gång är det viktigaste. Att vara bäst och vinna varje gång är inte något som ska vara prioriterat. För har du som mål att alltid vinna, vilket nästan är omöjligt, kommer det tillslut bli tråkigt. Det blir inte samma passion länge därmed kanske ännu mindre vinster. Ta det från andra hållet, se de små sakerna som blir bättre och var glad över dem. Kämpa för varje dag, sida vid sida med din bästa vän, och tillslut kanske ni står där tillsammans på första plats även fast det inte var erat största mål.

 

Ha kul, vad du än sysslar med ska du ha otroligt roligt. Sedan kommer det vissa dagar som är skit och du bara vill sluta, men de bra dagarna kommer väga upp de dåliga. Ha som mål att ha roligt och bli vän med din häst, för det finns inget bättre än när du vet att din häst litar på dig. Och lika mycket som du vill att hästen ska lyssna på dig måste du lyssna på hästen, även fast den pratar i tystnad.

 

Till det viktigaste; skyll aldrig något på hästen, för hästen kommer aldrig skylla något på dig.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0