Tidsplanering

Hade världens bästa planering för min eftermiddag. Skulle rida Catoki och Jean-Luc direkt och sedan kanske hinna en häst till. Men ikke, fick reda på att jag skulle fixa två ponnyer då det kommer två barn och ska rida. Hinner inte rida medans de rider då jag måste fixa hästarna men är de inte klara snart kommer jag inte hinna efter heller :( men men får hoppas de kommer tillbaka snart så jag kan rida Jean-Luc som redan står och väntar på att få komma ut. Heja heja barnen!


Red med detta trevliga sällskapet igår. Var mycket mysigt och böir antagligen samma sällskap och runda imorgon!

Fett hungrig

Har varit en lite kaosig förmiddag med hästar som ska skos ridas men äntligen är allt gjort. Red Bla Bla och det gick helt okej, han lyssnade i alla fall idag. Dock blir han så otroligt okoncentrerad när det är andra hästar i närheten. Ska se om jag kan rida honom själv på ridbanan någon dag och se om det blir bättre. Just nu väntar jag på att Eduard ska bli klar med sin häst så vi kan äta lunch. Ska stanna i stallet idag då jag inte har något annat för mig. 
 
Vad har de för tv i Spanien? :D

De har endel spanska kanaler men sedan har det några kanaler som har engelska program. Jag har ställt in tv:n på att alltid visa program på orginalspråk vilket då blir engelska om det är ett engelskt program. Jag kollar mest på en kanal som heter Divinity som mest har typ allt ifrån personer som väljer bröllops klänningar till husrenoveringar. De har också några serier som går bland annat greys and anatomy som jag kikar på. Sedan finns det Discovery Channel och i värsta fall Disney Channel. Två kanaler som jag kikar in på ibland är LaSexta och Paramount Channel som ibland har filmer som går. Har faktiskt sett endel bra filmer. 
 
Hur länge till ska du stanna? (:

Ja nu har det gått ca 2 månader och ska stanna runt ett år så säg 10 månader om inget ändras! :)
 
Hej jag fattar inte riktigt hehe :$ Gick du ut 9:an och började jobba i spanien eller efter gymnasiumet? Vill göra exakt som du gör just nu, jobba utomlands. Kul att du valde spanien också, jag är själv ifrån Portugal haha!

Jag gick ut gymnasiet! Ska börja plugga på högskola eller universitet såsmåningom men vi får se när. Vad kul det tycker jag absolut du ska göra! :D
 
Ni har så himla konstiga uppbindningar.. står de "stängda" när de inte används? (tänker på den till höger) och hur gör ni för att gå in där? Ser klumpigt ut :P

Nej det är superlätta att använda! I varje ände finns det en knäppning som man bara knäpper upp när man ska ha den. och i mitten är det en knäppning där hästen sitter "fast". De ska vara stängda men de är oftast inte det, hehe... Om du inte fattade så säg till så tar jag en bild och visar mer ordentligt!
 
 

Fikon

Eh ja eftersom vi bor i Spanien finns det en massa roliga saker att äta överallt. Oliver växer överallt (dock är det inte att rekommendera att äta de direkt från trädet) apelsiner och andra citrusfrukter. Idag fick jag reda på att det växer fikon lite här och var bland annat ett träd precis utanför gården. Där går man tydligen och tjuvar då och då. Jag har aldrig ätit fikon men fick smaka idag och det var faktiskt jättegott. Nyplockade färska fikon, mums!
Inte så skönt...

Nu är jag själv en vecka. Ska se till att alla hästar rör sig varje dag. Idag har jag faktiskt hunnit alla hästar utom två, på förmiddagen. I eftermiddag blir det rida minst två hästar får se om jag hinner fler.

När jag tog ned hästarna från hagen så klev Jackson på min fot. Han klev och tog ett steg vilket betyder en del vikt på foten. Aj säger jag bara... Har inte vågat kolla på foten ännu ifall det ser hemskt ut vilket gör att det kommer kännas ännu värre. Ska kolla på den när jag är hemma och vet att jag har fyra timmars rast.
12 dagar

Idag är det 12 dagar tills min mormor och syster besöker mig här i spanien. Ska bli skönt att få lite familjesällskap! Idag har jag också varit här 8 veckor. Känns sjukt att det går så himla snabbt.

Är ledig nu på eftermiddagen. Ska se om jag kanske kan få något vettigt gjort istället för att hänga framför tv:n hela dagen. Vi får helt enkelt se.
leeedig

Idag är jag ledig. Sov till ett och efter det har jag legat i soffan och gått ut med soporna... Effektiv dag. Nu ska jag nog dock diska lite och sedan gå tillbaka till att kolla på tv, hejs!
slutet på veckan

Idag är det fredag vilket betyder att jag är ledig imorgon. Är faktiskt inte så trött då det inte hänt så mycket denna vecka. Red bla bla och Chacco idag, inget märkvärdigt då ingen av de blivit ridna på ett tag.

Nästa tisdag åker Arnau iväg och kommer inte tillbaka förrän tisdagen därpå. Vi får se hur jag ska överleva det, ska nog gå bra iaf. Nu ska jag hem och äta pizza och en massa andrs godsaker.
tv tid

Inget speciellt har hänt idag. Arnau var sjuk hela dagen så har skrittat hans hästar och rört på alla andra. Slutar en timme tidigare idag så det är chill, mer tid framför tvn YAY.
Hejdå manen

Nu har vi klippt Crackers man, äntligen. Red både Cracker och Bla Bls idag och det gick super med båda. Gjorde samma sak som igår med träning på att ta det lugnt.
sådärja
bäst någonsin

Har ridit Cracker, Bla bla och chacco nu på eftermiddagen. Cracker var väldigt pigg och ville inte jobba alls. Övade på att ställa och böja för att börja lyssna på mig. Gick helt okej bäst gick det i galoppen faktiskt. Bla Bla var med mer på noterna och jobbade helt okej med tanke på att han senast blev riden för typ fyra dagar sedan. Han lyssnade super och drog inte alls lika mycket som han brukar. Gjorde samma sak här jobba ställning och böjning.

Sist ut var Chacco och jag säger bara wow. Gud vad jag och den hästen har jobbat för att uppnå det som vi gjorde idag. Han lyssnade på.mig till 99% och sprang inte iväg en enda gång. I galoppfattningarna jobbade han verkligen från start. Helt underbart var det :')
Skola

Idag börjar mina två kära syskon skolan. Känns konstigt att själv inte behöva känna att sommarlovet är slut, eller snarare att jag inte kommer börja skolan. Skolan har varit en så stor del av mitt liv att ja, det känns konstigt helt enkelt. Nu är jag bosatt i Spanien och jobbar på en hästgård och kommer göra det istället för att gå i skolan. 
 
Det jag kommer sakna mest är att ha personer i min ålder omkring mig. Men annars kommer jag inte sakna skolan alls. Det är otroligt skönt att slippa den stressen. Visst det är jobbigt att jobba här och man måste prestera och har lite stress över det. Skillnaden är att här får man en andra chans, det behöver inte vara perfekt första gången. Att göra fel är okej, vi gör fel för att lära oss.
 
Idag känner jag dock inte riktigt för att jobba, det är så otroligt varmt och jag vill ha ytterligare en dag ledigt. Men så känner vi väl alla ibland och då är det bara att ta sig i kragen och göra något roligt av det. 
 
 

Port Aventura

Detta är då en nöjespark med bland annat europas högsta berg och dalbana. Jag var där igår med Anna, hennes bror och hans bästa kompis. Trots ösregn som stängde ned alla attraktioner i ca 2 timmar så hade vi det riktigt roligt. Hade inte tänkt åka de värsta sakerna men de lyckades till och med få upp mig i den med loops och grejer. Dock kunde jag inte åka något mer efter det för min mage börjadr säga nej... Så det kanske inte var så smart men kul var det!

Vilken annan dag som helst hade jag uppskattat regnet...

Sova

Slutar en halvtimme tidigare idag. Skulle egentligen ridit Bla Bla och Chacco idag men det blev bara Chacco. Mest för att det var så sjukt varmt när jag skulle rida Bla Bla. Så fick en massa tid över så slutar lite tidigare.

Ska hem och äta sedan sova. Sover typ 10 timmar per dag (8 på natten och 2 på dagen) är endå helt slut när jag kommer hem. Men det är skönt att kunna komma hem och bara slappna av.
Hörde jag höst?

Min facebook består just nu av folk från kära Sverige som beklagar sig över att hösten är påväg. Men inte här, idag är det otroligt varmt. Runt 30 grader, om inte mer...

Red Jacson imorse, gick väldigt bra, och nu ska jag rida Chacco och Bla Bla. Får se om jag avlider i värmen :)
Inte så mycket att säga

Dagen har flytit på som alla andra dagar. Red ut på Zagal och red sedan Chacco på banan. Chacco och jag går från klarhet till klarhet för varje gång vi rider. Jag dog inte idag heller, vilket var skönt. Nu ska jag mata hestarna sedan åka hem och mata mig själv.
åååh så bra

Jag har alltid älskat att läsa men i och med mycket i skolan har jag inte prioriterat det. Men nu kan jag däremot göra det så jag läser som aldrig förr, helt underbart är det. Just nu är jag inne i en serie som heter Vampire Academy. Läste nyss ut tredje boken, vilket enligt mig hittills är den bästa. Har skrattat, gråtit, skrattat igen, kastat boken i väggen pga ilska. Sjukt bra verkligen. Har tre böcker kvar i bok serien att läsa sedan är det bara att börja om då jag inte har fler böcker efter det...saknar dock två böcker men jag fyller ju år snart... *host*mammaochpappa*host* ;)

mitt hjärta...

...har för tillfället gått i två delar. Det bestämdes idag att både pannlugg och man på Cracker ska klippas av. Jag älskar hästar med lång man så det är ditåt ena delen av hjärtat drar. Pannluggen klipptes av idag och det var då hjärtat gick itu, för han ser faktiskt ganska bra ut... Får se vad jag säger imorgon när manen åker.Hoppehästen!

Nämen

Idag har jag en ledig dag. Jobbar imorgon förmiddag och är ledig eftermiddag. Har mest legat hemma men efter att ha pratat lite med mina föräldrar så bestämde jag mig för att gå ut. Till min lycka hittadr jag både en jättefin park med vatten och fåglar. Och internet, tyvärr inte på samma ställe men det gör inget. Nu ska jag dock gå tillbaka till lägenheten och äta något ha det så bra!Saker ni vill veta

Tycker att det är jätteroligt att jag hittade din inspirerande blogg! Jag är själv snart i din ålder, tar studenten nästa sommar och är verkligen sugen på jobba i Spanien bland hästar och människor. 
Har följt din blogg sedan dag 1 i Spanien och har lite frågor. Hur tycker du att det är så här långt? Bättre eller sämre än vad du förväntat dig? Har du börjat prata enbart spanska nu? Har du haft lätt med spanskan och har stora kunskaper efter dina skolår dvs bra betyg ? Önskar dig god fortsättning ! :)
 

Vad kul att du gillar bloggen och att du själv funderar på att göra samma sak. Såhär långt är det superbra. Såklart är det vissa dagar som är bättre och vissa dagar som är sämre, dagar man bara vill åka hem. Men kollar man på det stora hela älskar jag att vara här. Det är bättre än vad jag trott då jag förväntade mig det värsta innan jag kom hit. Jag önskar jag kunnat säga att jag enbart pratar spanska nu, men det gör jag tyvärr inte. Jag tror att det kommer ta ett bra tag innan jag börjar prata enbart spanska, om det ens kommer hända. Men jag lär mig nya ord och fraser varje dag och jag förstår bra mycket mer nu än vad jag gjorde innan. Jag hade väl medel betyg i spanska i skolan men det som är lite synd är att det är så mycket press på att kunna grammatik. Visst är det en stor sak men det resulterade i att jag inte kan prata eller förstå helt vanlig vardaglig spanska. Tack så mycket :) 
 
Har läst din blogg sen ponnysanning lade ut länken till den och vet inte om jag har missat det, men har du skrivit hur många hästar det finns på gården och vilken typ av stall det är? Annars hade det varit kul att veta :) 
Tack för en intressant blogg!
 

Vad jag kan få ihop i huvudet finns det 20 hästar på gården allt ifrån små A-ponnyer till storhästar. Det är ett stall som både kan stalla upp andras hästar och det är även en liten "ridskola". Det kommer hit barn som rider och lär sig rida så som vi rider här. Det är inte så som man tänker ridskola i Sverige, utan det är lektioner på max 4 barn och det är lite olika vilka dagar och vad man gör. Det är inte lektioner speciellt ofta utan runt 3-4 dagar i veckan. Vad kul att du gillar den! :)

Kallaste vintern på 100 år

Jag som trodde att jag skulle få en "varm" vinter. Men fick höra att tydligen blir den kallaste vintern på 100 år i Spanien. Dock lär det ju inte snöa och bli minus 15 varje dag i alla fall... Just nu ska det tydligen vara den varmaste tiden på året men fick börja dagen med att ha på mig en tjocktröja. :(
Två hästar check

Dax att gå hem snart. Har ridit två hästar idag och på bådas schema. Red Chacco och Cracker, två heeeelt olika hästar. Med Chacco gick det super, han hoppade asbra och jag hade kontroll nästan hela tiden. Efter det skyndade jag mig med att fixa Chacco gå med både Jean-Luc och Catoki och ta in och ut hästar från skrittmaskinen och sedan fixa Cracker.

Det var väl tredje gången i hans liv som han hoppar. Så det var ostadigt och så vidare men han gjorde ett bra jobb och vi nöjde oss med att komma över hindret några gånger. Vi försökte en lite svårare övning men det vart lite för jobbigt för honom. Så vi gick tillbaka till den andra övningen och bara skuttade lite för att det var kul!Detta är Bla Bla men hade ingen annan kul bild att visa.

Tävling

Just nu pågår en tävling på PikDame's facebooksida. Alla regler information finns på Detta evenemang men jag tänker skriva in det på bloggen i alla fall. 
 
"Photo battle" rules are very easy:

- Publish your photo on our album "photo battle" in our facebook page
- PikDame logo has to appear on the photo 
- The photo with more “likes” wins a Fior-da-Liso shirt
 

Så det behöver alltså inte vara ett foto från gården, bara det har PikDames logga. Hoppas ni vill vara med och tävla. 
 
 

Behåll lugnet

När jag ännu inte fyllt 18 och fortfarande bodde i Sverige så tävlade jag lite på min ponny. Det var inte mycket men lite då och då för att vi tyckte det var roligt. Något jag ofta såg på tävlingsbanorna var personer som slet och drog i sina hästar. I vissa fall kunde det skrikas på hästen, som att det vore hästens fel. Detta var tyvärr något jag såg oftare och oftare och jag tror inte jag är ensam om att ha sett samma sak. Med detta menar jag inte att alla är så, utan det finns riktigt duktiga ryttare också, men dessa som skriker på sin häst står ut mycket mer. Tyvärr.

 

Hemma i Sverige vad jag väldigt noga med att ha ett bra hästtänk, att det aldrig är hästens fel. Utan går det dåligt så ska man tänka igenom vad man själv gör som ryttare för det är oftast där felet ligger. Nu säger jag inte att jag är perfekt för jag gör också fel, men jag försöker lära av mina fel vilket jag tycker fler borde göra. På gården här är det väldigt noga med att man ska behålla lugnet och inte låta frustrationen gå ut på hästen. Om det är så att hästen inte lyssnar så upprepar man samma sak fast pyttelite tydligare.

 

Säg att jag ska sakta av från trav till skritt på min häst. Det jag ska kunna göra är att bara tänka skritt, krama hästen med benen och sätet samt kanske krama lite i tyglarna. Inte dra tyglarna från hästen utan bara krama om dem. Om hästen inte stannar då så gör jag allt lite tydligare håller om lite mer och kramar om tyglarna lite mer, kanske rör lite på fingrarna så hästen blir mer uppmärksam. Stannar inte hästen då fortsätter man bara med allt igen och man kan även lägga till rösten och kanske göra en liten cirkel så hästen förstår att den ska lyssna och inte bara köra sitt eget race. Det du inte ska göra är att bara dra i hästens mun för att stanna.

 

Det jag upplevt är att det är en mycket mindre skillnad mellan att dra och krama än vad man tror. Så fort du drar bak dina händer och armar blir det att dra, men är armarna precis på samma plats som förut och du bara viker in händerna lite och ”kittlar” hästen blir det en kram. Om du har någon som kollar när du rider så kan de kolla om hästen gapar, gapar den så är det troligt att du drar. Jag säger inte att det är så men högst troligt.  

 

Efter 20 kramningar kan jag också förstå att det kan bli frustrerande men det kommer fortfarande inte att hjälpa att börja dra eller såga hästen i munnen. Det är bara att fortsätta med vad man höll på med tills hästen saktar av. Du måste behålla lugnet, även om du har en dålig dag. För att bli en bra ryttare måste du kunna stänga av dina känslor och bara leva i nuet med dig och hästen. Alla har dåliga dagar och känner du att du inte kommer klara av att rida din häst utan att bli frustrerad om det går dåligt är det nog bäst att du låter bli. För hästen kommer bara bli frustrerad på dig och hela ridpasset kommer gå skit, något som inte kommer göra ridningen roligare.

 

Att älska det man gör och tycka det är lika roligt varje gång är det viktigaste. Att vara bäst och vinna varje gång är inte något som ska vara prioriterat. För har du som mål att alltid vinna, vilket nästan är omöjligt, kommer det tillslut bli tråkigt. Det blir inte samma passion länge därmed kanske ännu mindre vinster. Ta det från andra hållet, se de små sakerna som blir bättre och var glad över dem. Kämpa för varje dag, sida vid sida med din bästa vän, och tillslut kanske ni står där tillsammans på första plats även fast det inte var erat största mål.

 

Ha kul, vad du än sysslar med ska du ha otroligt roligt. Sedan kommer det vissa dagar som är skit och du bara vill sluta, men de bra dagarna kommer väga upp de dåliga. Ha som mål att ha roligt och bli vän med din häst, för det finns inget bättre än när du vet att din häst litar på dig. Och lika mycket som du vill att hästen ska lyssna på dig måste du lyssna på hästen, även fast den pratar i tystnad.

 

Till det viktigaste; skyll aldrig något på hästen, för hästen kommer aldrig skylla något på dig.

 

 

 


Brrrr

Kom nyss till stallet och det är kallt idag. Vissa har tagit på sig tjocktröjor men jag offrade mig bara att ta på mig en lite varmare t-shirt. Jag menar, vi är ju fortfarande i Spanien... Kollade termometern och det är runt 20 grader, så lite Sverigeväder!
Det kan vara dödligt

Har väntat hela eftermiddagen på att det ska börja regna. Dock kan regnet här tydligen vara dödligt... Skämt åsido men jag som kommrr från landet som har två dagar med sommar, tycker det är ganska kul när man överväger att inte rida för att det duggar.

Jag bestämde i alla fall att jag skulle rida, och så blev det. Jag red Cracker, den andra spanska hästen. Han är inte heller så musklad så vi jobbade med att inte kulla ihop halsen och börja jobba med bakdelen. Det gick helt okej! Och som väntat började det regna. Jag skulle inte kalla det spöregn men det regnade rejält. Efter ett tag började solen skina samtidigt som det regnade vilket skapade två regnbågar! Det var superfint och jag hann springa ned och ta en bild efter jag ridit. Dock var det mycket finare när vi red men i alla fall.
Voffsen

Red Chacco i förmiddags och det gick hur bra som helst. Så nu är jag glad, hästar är som hundar. Hur dåligt du än mår gör de dig alltid glad :') Red Bla bla precis också, och han börjar verkligen bära sig själv nu och jobba med bakdelen. Eftersom han är Spansk så har han blivit riden mycket bara för att ha snygg hals och lyfta frambenen. Idag började han dock länga på halsen och stretcha hela halsen och ryggen. Det var en mäktig känsla när han verkligen började jobba med hela kroppen.

På tal om hund, vi har fått sällskap av en hund på gården. Oklart vart den kommer ifrån men för mig får den gärna stanna en stund. :')
En såndär dag ja

Idag är en sån dag där jag saknar allt och alla. En sån dag där jag kan packa ihop allt och bara åka hem till Sverige. Egentligen har det inte hänt något utan det är bara känslan av tomt som alltid finns där.

Ska rida Chacco om 20 minuter, jag hoppas han är på bra humör idag. Blir nog samma övningar som förut med bommar och övergångar för att få honom att lyssna. Det var ett tag sedsn vi red på banan, har ridit ut två dagar i rad, så det ska bli intressant.brur y hezt

Utkast

Har lite idéer på nya inlägg, äntligen. Om vad får ni se såsmåningom när de läggs upp. Idag har jag ridit Bla Bla nu på morgonen. Stackarn har fortfarande inget namn...

Vi jobbade på att behålla tempot och lyssna på mig. Övade på att ställa lite och mycket på en volt men inte skjuta ut bogen eller bakdelen. Han har blivit riden mycket med handen innan han kom hit och ingen har brytt sig om han slingrar som en orm. När det gick bra med att ställa mycket och lite så ställde vi utåt. Det gick superbra och han var riktigt lyhörd. Provade lite galopp också och den funkade bra, han kickade lite i fattningarna då han tyckte det var jobbigt.


Övning

Vad ngåra av er som undrade om övningen vi gjorde igår. Eftersom jag är ledig idag så tänkte jag att jag har tid att skriva om övningen. Det är inte alls koomplicerad utan den enklaste övningen någonsin.
 
Inte den vackraste bilden men jag tror ni förstår. Börja där det blåa börjar och trava över de 6 travbommarna sedan gör en övergång till skritt (röd/rosa) och sätt sedan igång till trav och rid en max 15 m i diameter stor volt. Sväng sedan upp galoppbommarna. När du är rakt emot dem fattar du galopp och galopperar över bommarna och galopperar sedan en 20 m i diameter volt, saktar sedan av till trav. Det viktigaste är att se till att det är exakt samma tempo hela tiden det ska inte gå snabbare mot bommarna och heller inte långsammare. Är det så att hästen jättegärna vill springa och man själv känner alla galoppen kommer förstöra övningen är det bara att skippa den delen till en början. 
 
Så det man ska tänka på är att ha samma tempo och se till att hästen är lyhörd och inte hänger i tygeln. Med hjälp av bommarna kommer hästen börja koncentrera sig på att inte springa och börja jobba med bakdelen. Jag hoppas ni förstod, om inte bara säg till va det var ni inte förstod.
 

fina hästen

ar ridit både Chacco och Bla Bla idag. Gjorde samma övning med båda vilket var en bomövnig. Hästarna är likadana på det sättet att de inte riktigt jobbar med bakdelen och gärna springer. Pga detta funkade övningen super på de båda och de började verkligen tänka på vad de höll på med.

Jag är tror jag börjar bli totalt nedkärad i Bla Bla. Han är så fin :')
We got the power

Nej jag har inte bloggat varken idag eller igår. Kände inte för det helt enkelt. Dock sitter jag vid datorn nu så tänkte ta och uppdatera lite i alla fall. Igår red jag Chacco och Bla Bla. Båda gick super och Blah Blah är helt klart en av mina favoriter här.
 
Idag på morgonen var det en händelse som gav hela stallet en otroligt dålig stämning. Tänker inte gå in mer på det än det. Anna är sjuk idag så är själv, men det är inga större problem efter att ha varit själv två veckor. I eftermiddag vet jag faktsikt inte vad som händer. Tyckte jag hörde något om uteritt men vet faktiskt inte, vi får helt enkelt se. 
Min fina Emma
 

Chacco blue

Chacco Blue, eller Chacco som ni är vana att höra, är en herre döpt efter den kända hingsten Chacco-Blue. Jag skulle gissa på att han är en C-ponny. Man skulle kunna tro att han är brun men han är faktiskt skäck om man kollar noga. 
 
På marken är han den lite buffliga ponnyn som har blivit lite för mycket bortskämd. När man ska kratsa hovarna får man stå så man ser honom för annars blir man omkullbuffad... Att rida är han väldigt bestämd och gör man fel får det ganska stora konsekvenser. Så vill man inte dö ska man se till att göra rätt! Haha nej men för att rida honom rätt ska man använda sina ben och sin sits och inte, absolut inte, hålla i tyglarna och dra för att stoppa honom. För av som händer så är att han börjar springa och ju mer man försöker stoppa honom med tyglarna ju mer springer han. Det som är bra är att man verkligen lär sig rida. För, som jag sagt innan, rider man inte alls mycket med tyglarna här utan med sitsen och benen. 
 
Det är egentligen ingen som har ridit honom så mycket. Så jag kommer rida honom ganska mycket och ja utbilda honom. Han hoppar som en gud men han har inte riktigt koll på benen så han river endel, som ni kan se på bilderna nedan. Men det ska vi fixa till så han verkligen hoppar so en g
 
 

 
 

RSS 2.0